Gartley mönstret

Det är förmodligen det mest kända harmoniska mönster i marknaden bland alla traders – Gartley. Även om många har skrivit artiklar om detta mönster, så är ursprunget för Gartley mönster allt från felaktig till regelrätt information.

HM Gartley var först med att beskriva det grundläggande reglerna för detta mönster i sin bok “Vinster i aktiemarknaden” (Lambert-Gann Publishing, 1935) på sidan 222.
I motsats till vad många har hävdat, Gartley var inte ansvarig för att sätta Fibonacci nivåer till detta mönster. Det var inte
förrän “Den harmoniska Trader” släpptes att de särskilda rekyler av B-punkten på en 0,618 och D punkten på en 0,786 tilldelades mönstret. Det finns andra som har tilldelats Fibonacci rekyler till detta regelverk. Men de använder en mängd olika Fibonacci tal på B och D punkter i mönstret.

Trots alla dessa variationer så är Fibonacci nivåerna som ger den mest tillförlitliga nivåer är 0,618 vid punkt B och 0,786 vid D punkten. Dessutom bör mönstret ha ett distinkt AB=CD mönster som konvergerar i samma område som 0,786 XA retracement och BC projektion (antingen 1,27 eller 1,618). Den mest kritiska aspekten av Gartley är B-punkten, som måste vara en 0,618 i XA benet.