Min tradingresa började för cirka två år sedan. Jag satt och tänkte på framtiden och hur jag skulle kunna leva gott men ändå kunna spara. Förutom andra kriteriet som ett jobb och inte allt för dyrt boende kom jag fram till att jag var tvungen att på något sätt förvalta mina sparade pengar. Jag har alltid tyckt att ekonomi är spännande och visste att det fanns något som hette aktier, dock inte hur det fungerade rent praktiskt. Jag började alltså med kunskapen om att man kunde köpa och sälja aktier. Eftersom jag gått en företagsekonomiutbildning visste jag ju ett och annat om nyckeltal etc. Så jag tänkte “Det kan inte vara så svårt”

Jag började leta på nätet och fann snabbt att Avanza lät vettigt. Jag lyssnade på några kompisar som tog mig igenom grunderna i att köpa aktier via Avanza och förstod snabbt att det inte bara var så enkelt som att “bara köpa aktier” Började lyssna på radiopoddar som behandlade ämnet och tänkte att jag kanske kunde göra något bra klipp! Jag investerade mer och mer pengar i aktierna som jag och mina vänner trodde på. På detta vis gick jag upp mot 50 % back på insatt kapital. Nu började en varningsklocka ringa och jag förstod att jag måste ha mer kunskap.

Jag började leta på nätet efter en kurs som kanske kunde ta mig vidare till nästa steg, hjälpa mig att tjäna pengar! Jag snubblade snart över en engelsk kurs som var gratis genom någon rabatterande app. Den behandlade något som hette teknisk analys. Förutom att jag lärde mig att det finns en fundamental och ett tekniskt angreppssätt när man ska handla med aktier lärde jag mig i princip ingenting. De var mer intresserade av att tjäna pengar på mig än att jag faktiskt skulle bli en duktig trader.

Precis efter kursen stöter jag på Henrik Siverhall som precis håller på att starta igång sin utbildning. Jag tycker att det är värt att testa en svensk utbildning istället och hoppar på den. Gamechanger! Det är ordet som slår mig efter att jag gått igenom alla basala utbildningsvideos. Jag fick en förståelse från grunden om hur det här med teknisk analys fungerar. Jag förstod varför candlesticks är utformade som de är, jag fick en helhet. Jag fick medel att kunna se på en graf hur ett aktiebolags framtid skulle kunna se ut. Vad som blev jobbigt med företag var att oavsett om den tekniska analysen såg bra ut kunde det komma ett oväntat PM (Alltså offentliggörande av information som rörde företaget) och bryta trenden helt. Jag kände därför att det hade varit bra om det fanns något annat man kan tradea som inte är så känsligt, något som hade mer regler och var mer förutsägbart.

Henrik föreslog därför att jag skulle titta på Forex. Här öppnade sig en annan värld. Med hjälp av Henriks lektioner och även mentorskap började jag se en fantastisk förändring i mina resultat. Förluster förekom så klart fortfarande, men det är inget man kommer ifrån. Det jag kunde göra var att begränsa risken för att jag skulle göra ett felaktigt trade och ha en överhängande chans att tjäna pengar istället. Nu har jag alltså medel att tjäna pengar på Trading istället för att gissa och på så sätt förlora allt jag sätter in. Jag har väldigt mycket kvar att lära så klart, men grunden är ändå viktigast. Man måste ha en plan med sin Trading, rätt tankesätt och rätt verktyg. Allt detta fick jag via Henrik och för att sedan se till att jag applicerar kunskaperna på rätt vis följer jag upp min Trading med mentorsessioner.

Mitt förslag till alla nybörjare där ute är att ta del av detta medlemskap. Dels för att det är otroligt tidskrävande att ens hitta en fraktion av informationen han lär ut och dels för att det är skönt att få en helhet direkt från början. Mentoring är ett fantastiskt sätt att utveckla sin nuvarande Trading om man har lite kött på benen sedan tidigare, men är även en stöttepelare när man i början sitter med 100 frågor om såväl begrepp som information om hur marknaden är utformad.