Min (trading) resa….(del 2)

Min (trading)resa fortsätter…

Ni minns kanske hur jag skrev att min iver att få börja tradea, och använda det jag lärt mig, var Stor? Det var bara förnamnet på det.

Jag körde igång med ett riktigt konto, det vill säga riktiga pengar, igen – trots mina 2,5 konton som jag förlorat tidigare.
Utan någon vidare tanke förde jag över pengar och körde igång min trading plattform. Jag började skumma igenom de valutapar (jag hade valt Forex på grund av den stora likviditet och flexibilitet i tid då man kan tradea) som fanns i min tradingplan.
Jag letade trend, strukturnivåer, dubbeltoppar och dubbelbottnar. Hade igång RSI och letade divergence…

Det var inte det att jag inte hittade det jag sökte. Mitt problem nu var att jag inte visste vilket trade jag skulle ta eller vilken signal/trigger som jag skulle gå på. Jag hittade strukturnivåer som hade brutits med bekräftelse men samtidigt fanns där en dubbeltopp som indikerade motsatt riktning och ett AB=CD mönster som var komplett och visade något annat….det fanns motsägande signaler överallt.

– Jag hade drabbats av vad som kallas “analysis paralysis”….eller rakt översatt “analysförlamning”.

Med facit i hand – tack och lov!
Detta gjorde att jag inte aktivt tog något trade i min iver. Jag stannade upp och funderade tillbaka på utbildningarna, på vad Scott hade sagt och vad som hände “med mig”.

Det jag kom fram till var 2 saker. (Som gällde mig – där och då.)
1. Min tradingplan var inte färdig.
2. Jag hade inte backtestat tillräckligt.

En av de största anledningarna till att man hamnar i sk. “analysförlamning” är att man inte har en plan. Jag hade förvisso en plan, men den var inte färdig. En bra tradingplan ska vara så pass komplett så att du, när du sitter och gör din tekniska analys, bara behöver ställa dig En Enda Fråga – “Vad säger min plan?”.

Jag hade helt enkelt luckor i min tradingplan som inte svarade på vad som gällde i respektive situation. Jag hade inte bestämt vilken signal eller trigger som jag skulle prioritera först – vilket bias skulle jag ha? Med eller mot trend? Bara för att nämna några saker.

Tillbaka till ritbordet helt enkelt. Komplettera och detaljerat beskriva de olika situationerna som kunde uppstå utifrån det jag letade efter i en graf.

Vad jag med detta upptäckte var att jag inte riktigt visste Hur jag skulle prioritera vissa saker. Varför?
– Jag hade inte backtestat det jag ville tradea ordentligt så jag hade ingen känsla för vad som kunde hända när och vad som var mest troligt att hända, vad som kunde ge mig bästa edge.

Jag fick backa ett steg till. Tillbaka till backtesting.

Jag hade förvisso påbörjat backtestingen men var inte i närheten av hur mycket man Bör testa – för att få en bra känsla och kännedom om ens teknik och hur den fungerar på det instrument jag valt att tradea. Psykologiskt var jag inte med ännu. Det var inte inpräntat i mitt “RAS”. (Jag tänker inte gå in på vad RAS är här men förkortningen står för “Retikulärt Aktiverings System”. Något vi alla har och bygger upp från det att vi är små barn.)

Från min iver till att få komma igång med trading, med pengar på kontot och allt, gick jag alltså två steg tillbaka. Men dessa två steg var kanske de viktigaste.

Backtesting blev nu mitt liv. All min vakna tid (lediga tid från jobb och när familjen somnat) handlade nu om att backtesta. Jag har inte koll på exakt hur många timmar som jag backtestade under den perioden, men det var Inte ovanligt att jag låg i sängen för att försöka summera kvällens backtesting och fick en iPad i ansiktet när jag somnade…

När jag var klar med en teknik på ett valutapar gick jag antingen vidare till nästa valutapar eller så tog jag nästa teknik, som skulle in i min tradingplan, och körde på. Sådär fortsatte jag i flera veckor.

Jag utvecklade till slut en slags hatkärlek till backtesting. Ännu idag är det något av det tråkigaste jag vet med trading. Det Är Inte roligt. MEN – min “kärlek” till väl utförd backtesting är resultatet man får rent psykologiskt. Inte bara att man känner sig trygg i den teknik man använder men även att mer och mer börjar ske “av sig självt”. Man bygger upp en ryggradskänsla för det hela. Man ser tradet innan hjärnan hunnit formulera en tanke om det. Framför allt – jag har inte en teknik, på ett specifikt valutapar, i min tradingplan….som inte fungerar.

Det jag gjorde, parallellt med min backtesting, för att allt inte skulle kännas helt nattsvart – var att så smått börja använda den teknik, i det valutapar som det var testat på, och ta små positioner. Allt för att börja använda min plan, den del som var testad, och praktiskt bygga på min ryggradskänsla där även psykologin med att ha Riktiga pengar i marknaden kom med.

.

<< Tillbaka till Del 1 ◊◊◊◊ Till sista delen – Del 3 >>