Foreign exchange, ofta förkortad forex eller helt enkelt FX, syftar på handeln med globala valutor på en decentraliserad marknadsplats – även känd som “over the counter” (OTC) valutahandel. Den utländska valutahandelsmarknaden är den största och mest likvida marknaden i världen, med en genomsnittlig omsättningsvolym på ungefär $5 trilioner. Det förekommer mycket mer valutahandel än andraformer av investeringar. Storleken på valutamarknaden överträffar obligations- och kapitalmarknaderna där de dagliga volymerna är mycket lägre.

VARFÖR HANDLA PÅ DEN UTLÄNDSKA VALUTAMARKNADEN?

Historiskt var valutamarknaden endast tillgänglig för stora finansiella organisationer och individer med stora nettoförmögenheter. De tekniska innovationerna under de två senaste årtiondena har emellertid gjot det möjigt för investerare i alla storlekar att köpa och sälja valutor på valutamarknaden från överallt i världen, genom användningen av innovativa onlinehandelsplattformar. Några av de stora deltagarna i den utländska valutamarknaden innefattar:

VARFÖR HANDLA PÅ DEN UTLÄNDSKA VALUTAMARKNADEN?

Regeringar och centralbanker

Större nationella regeringar och deras respektive centralbanker innefattar Federal Reserve, Bank of England och Europeiska centralbanken, som är några av de största spelarna på valutamarknaden, och som använder valutahandel för att hantera pengaflödet och göra ändringar i monetära policyer.

Större banker

Några av världens största banker, som Goldman Sachs, Deutsche Bank och Citibank handlar med enorma valutavolymer på valutamarknaden på daglig basis, både åt sig själva och deras kunder, vilka innefattarstora företag, regeringsagenturer och individer med stora förmögenheter.

Valutamäklare

Valutamäklare tillhandahåller åtkomst till de globala valutamarknaderna åt detaljhandlare i alla storlekar. Genom onlinehandelsplattformar agerar mäklaren som mellanhand för investerare som kan handla med valutor bekvämt hemifrån.

Detaljhandlare

Nästan en tredjedel av den dagliga handlade volymen på valutamarknaden utgörs idag av detaljhandlare. Detta innebär individer som handlar för omkring $1.5 triljoner med valuta på daglig basis, och får tillgång till marknaden gneom handelsplattformarna som drivs av valutamäklare.

 

Vill du oxå komma igång med trading och Teknisk analys?

Vi har utbildningar, mentoring och community som fungerar oavsett om du vill tradea valuta, aktier, index eller något annat.

 

 

HUR HANDLAS VALUTOR PÅ VALUTAMARKNADEN?

Valutor på valutamarknaden handlas alltid i par. Det betyder att när en trader vill köpa eller sälja en valuta säljer eller köper de samtidigt en annan. Om en trader till exempel vill köpa EURUSD, köper de euro och säljer dollar samtidigt. Valutaparen separeras ofta i tre kategorier:

HUR HANDLAS VALUTOR PÅ VALUTAMARKNADEN?

Stora par

Involvera US dollar med en annan stor valuta. Exempel på stora valutapar är EURUSD, GBPUSD, USDJPY och USDCAD.

Korsade valutapar

Par som inte innehåller US dollar. Korsningar mellan andra stora valutapar kallas även för “minors”. Exempel på korsade valutapar är EURGBP, EURJPY, GBPJPY och NZDCAD.

Exotiska par

Involvera en större valuta parad med en från en växande ekonomi. Exempel på exotiska par är USDHKD, CADMXN, EURSEK och JPYSGD.

Att handla med en nations valuta är besläktat med att investera i en nations framgång. När landet år bra och dess ekonomi växer, stärks valutan. Å andra sidan, när en naion kämpar blir dess valuta värd mindre. Därför spekulerar valutainvesterare i om ett lands ekonomi kommer att prestera bättre än ett annats. Om en trader till exempel tror att Storbritanniens ekonomi kommer att prestera bättre än USA, kan de köpa GBPUSD (köpa pund och sälja dollar). Å andra sidan, om den amerikanska ekonomin ser ut att kunna prestera bättre än Storbritannien, skulle en trader sälja GBPUSD (sälja pund och köpa dollar).

Major Pairs

VAD PÅVERKAR VALUTAHANDELSKURSEN?

När man tittar på att köpa eller sälja valutor på valutamarknaden måste en investerare vara medveten om de faktorer som påverkar valutakurserna, så att de kan anpassa sin strategi enligt dem. Två av de viktigaste faktorerna att uppmärksamma innefattar:

Makroekonomiska händelser

Makroekonomiska nyheter kan vara meddelanden om viktiga datapunkter såsom inflation, arbetslöshet, räntor och bnp som kan ha stor påverkan på en valutakurs. Investerare tittar noga på dessa data för ledtrådar om hur marknaden kan röra sig.

Geopolitiska händelser

Geopolitik spelar också en stor roll i priset på en valuta. Faktorer kan vara regeringsombildningar, nya lagar, skatter, arbetskraftslagar och handelstariffer som alla orsakar rörlighet på valutamarknaden, och som signifikant påverkar värdet på nationella valutor.

Det är viktgt för investerare att följa alla kommande händelser och kungörelser som kan påverka valutapriserna, så att de inte hamnar fel i händelse av marknadsrörlighet. Det finns ett antal verktyg, inkluderat ekonomiska kalendrar som kan användas för att övervaka marknadsrörelsehändelser, och som möjliggör för handlare att anpassa sina strategier om nödvändigt.