Mentor – därför borde du ha en!

Hur viktigt är det med en bra mentor egentligen?

Klarar man sig utan eller är det nödvändigt för att optimera sin trading?

Vi står alla vid olika trösklar och vägskäl när det kommer till vår trading. Vissa står precis i startgropen utan någon större kunskap om vart man ska börja, andra har kommit en bit på väg men finner det svårt att välja strategi medan vissa har hittat vad som fungerar för dem.

Det vi alla kan vara överens om är att trading, för många, ÄR svårt att lära sig. Men det behöver inte vara avancerat och – alla KAN lära sig! För att korta ner inlärningskurvan och göra det så enkelt som möjligt är det därför en bra idé att skaffa sig en Mentor.
En mentor kan vägleda och forma din trading utifrån din livssituation och vardag. Den kan hjälpa dig att hitta vilken TYP av trading du bör syssla med och även visa dig nya lönsamma strategier som passar just dig.
Det finns inga garantier inom trading, men du ökar dina chanser att lyckas genom att ha någon som hjälper dig att utvecklas till en lönsam trader. 

 

Idag går vi igenom Vad en Mentor är och vad de gör, Vad du ska leta efter för typ av Mentor och Hur de kan hjälpa dig?

 

Så vad är en Trading-Mentor och vad gör de?

En Mentor är någon som kan hjälpa dig genom processen att förstå marknaden och hur du bör tänka kring din trading. De kan hjälpa till att rikta ditt fokus på de väsentliga delarna och till och med dela sina tradingstrategier med dig. De hjälper dig med det psykologiska, ger dig konstruktiv kritik, tränar dig att undvika känslomässiga beslut samt att vara lugn och ha en tillit till processen och i dig själv. Främst så hjälper de dig att ”tänka själv” och hur du ska göra för att fatta egna lönsamma beslut.

 

Det krävs tid för att bli en duktig trader. Tid och erfarenhet. En duktig mentor hjälper dig att snabba på processen genom att ha ett riktat fokus på det du vill (läs behöver) lära dig.
Din mentor hjälper dig även att undvika onödiga fallgropar som den själv redan upplevt och tagit sig ur.

 

Private Mentoring Group (eller PMG som vi säger).

Vill du oxå ta nästa steg i din utveckling?
12 veckor av mentor ledd utbildning med fokus på 1 teknik, Tradingplan, Psykologi, Riskhantering och Backtesting.
12 veckor som ger dig alla förutsättningar för att kunna komma igång live och skapa en konsekvent lönsam trading för dig.

Klicka in och läs mer här:  Private Mentoring Group

 

Vad ska du leta efter i en mentor?

Det finns en uppsjö av mentorer därute. Många promotar snabba pengar och billiga kurser utan att egentligen ha någon egen gedigen erfarenhet av trading. Har du nu tagit beslutet att skaffa dig en mentor så gör din research om vem personen är och vilken typ av erfarenhet den har (och då menar vi inte bara kolla på screenshots av en massa vinnande trades, ett kontosaldo eller gå på ”hypeade” rykten).
Här kommer några frågor som du kanske vill ha svar på innan du skaffar dig en mentor:

  • Är mentorn transparent i sin strategi och vad utbildningen erbjuder?
  • Hur ser mentorns ”CV” ut? Har den en gedigen erfarenhet? Är den med i föreningar och vad säger tidigare mentor-elever?
  • Kan mentorn erbjuda dig en strategi som passar dina mål och din livssituation? Dvs den
    typen av trading du vill syssla med om det så är daytrade/swingtrade eller kanske helt enkelt långa investeringar? Ingen kan allt – se till att den mentor du väljer passar dina mål med din trading.
  • Är utbildningsutbudet tillräckligt för att du ska lära dig deras strategi? En 5h mentorkurs bleknar i jämförelse med hundratalstimmar av utbildningsmaterial och månader av mentoring.
  • Finns det möjlighet att ha livekontakt med din mentor? Inte bara via text utan också via livewebinar/chattrum eller kanske tillomed videosamtal.
  • Hur marknadsför sig mentorn? Är det via snabba Instastorys med massa siffror rullandes eller finns det en seriösare ton? Hemsida? Vilken typ av betalning finns? Är det ett seriöst företag?
  • Vad får du för intryck av mentorn? Prata med mentorn och bilda dig en uppfattning av hur den är som person – hur ni klickar och om du känner dig bekväm med svaren du får.

 

Detta är viktiga frågor som vi anser borde besvaras innan man beslutar sig för att skaffa en mentor. Det är också viktigt att du och din mentor jobbar tillsammans under en längre tid (minst ett par månader) så ni kan lära känna varandra. Detta för att denne ska få chansen att hjälpa dig genom tankevurpor och misstag som uppstår under tidens gång.

 

Hur kan en Mentor hjälpa dig?

Låt oss gå igenom hur en Mentor kan hjälpa dig att korta ner och simplifiera din inlärningskurva.
Vi har alla hört den magiska siffran att ca 90% av de som börjar med trading misslyckas. Det är en ganska dyster statistik men det innebär inte att det är omöjligt att lyckas. Och det här är en av de stora anledningarna till att du borde skaffa dig en mentor.  
Grunden till att dessa 90% misslyckas är för att de inte har en stabil grund att stå på, de har ingen lönsam strategi, ingen tradingplan och/eller så tradar de på måfå utan ett egentligt mål.
De vet heller inte hur man managerar risk och har inte rätt mindset i sin trading. Alla dessa delar hjälper din mentor dig med.
Vi säger alltid att det är viktigt att hantera sin trading som ett företag. Detta för att få en klar och sund bild om din trading är lönsam över tid och även för att kunna plocka bort de delar av din trading som inte genererar vinst.

Framgångsrika traders som erbjuder mentorskap har redan gjort massvis med misstag och vet hur man undviker dessa. De delar gärna med sig av sin kunskap och ”what not to do” så att andra inte ska behöva råka ut för samma sak. De har erfarenhet av marknaden och ger dig redskapen för hur DU blir en lönsam trader. Och när du känner dig redo kommer du kunna trada själv utan ”stödben” – vilket SKA vara målet med din trading.
Så med andra ord – det finns ingen anledning att krångla till det eller försöka uppfinna hjulet igen när du har en mentor som serverar dig deras strategi och hjälp på ett silverfat. Ja du kommer behöva göra jobbet själv men på det här sättet minskar du din risk att bli en av de där 90% som misslyckas.

 

Vi brukar jämföra trading med att ta körkort. Du ger dig inte ut på vägarna utan att ha någon som talar om för dig hur du ska göra för att bli en säker förare. Det bästa och effektivaste sättet är att ha någon bredvid dig som kan guida dig till att bli en bra och säker förare. När tiden sen är kommen är du sen redo att köra själv. Det är precis detta en trading-mentor gör för dig.

 Så fördelarna med en mentor väger tyngre än att göra det själv. Kostnaden som uppstår i samband med att skaffa sig en mentor som ger dig vägledning och utbildning bör alltså ses som en investering i dig själv där utbildningen i slutändan betalar sig själv i form av att du blir en bättre och mer konsekvent trader.

 

Vi hoppas att detta har gett dig lite insikt i vad en mentor egentligen gör och hur det kan hjälpa dig att växa i din roll som trader.

 

Private Mentoring Group (eller PMG som vi säger).

Vill du oxå ta nästa steg i din utveckling?
12 veckor av mentor ledd utbildning med fokus på 1 teknik, Tradingplan, Psykologi, Riskhantering och Backtesting.
12 veckor som ger dig alla förutsättningar för att kunna komma igång live och skapa en konsekvent lönsam trading för dig.

Klicka in och läs mer här:  Private Mentoring Group